ГРУПА ПЕВАЧА

Група певача представља најмлађу секцију Абрашевића. Од свог оснивања у октобру 2022. године својим изузетним ентузијазмом привукла је доста младих људи и тренутно броји преко 20 певача.

На репертоару се налазе изворне, традиционалне, родољубиве, духовне и љубавне песме из разних делова Србије и Балкана.

Певачи се труде да задрже изворне облике извођења, али и да оплемене старе мелодије инструменталном пратњом како би што боље представили традиционалну музику младим нараштајима.

Млади певачи имају за циљ да публици представе старе мелодије нашег народа наступајући на самосталним наступима као и са осталим секцијама Абрашевића.

УМЕТНИЧКИ РУКОВОДИОЦИ

Руководилац женске певачке групе: Марта Јанковић.

Марта Јанковић је основно музичко образовање стекла у Новом Пазару,
а средње у Музичкој школи „Стеван Мокрањац” у Краљеву. Након завршене средње школе, уписала је основне академске студије на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду на којем је дипломирала 2023. године и стекла звање дипломирани теоретичар уметности – етномузиколог и етнокореолог. Тренутно је студент мастер академских студија на истом факултету у домену етномузикологије.

Поводом Дана Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду, 21. 11. 2023. године Марти Јанковић је додељена ,,Годишња награда најбољем студенту који је завршио ОАС на студијском програму Науке о музичкој уметности – модул Етномузикологија”. Добитник је је стипендија Министва просвете и Фонда за младе таленте Републике Србије – Доситеја, више година за редом.

Била је учесник и излагач на 14. Регионалној трибини студената музикологије и етномузикологије одржане у склопу фестивала Дани умјетности Универзитета у Сарајеву, где је представила рад који је настао као резултат теренског истраживања на подручју Косјерића.

Марта је аутор научних радова који су до сада објављени у часопису Фолклористика,
Музички талас и у Зборнику матице српске за сценске уметности и музику. За потребе научних истраживања до сада је обављала теренска истраживања широм Србије, али и у суседним земљама.

Дописни је члан магазина Етноумље и часописа ФАМА - факултетска музичка артија. Одбор одељења за сценске уметности и музику је, на основу досадашњег учешћа у раду Матице српске предложио Марту Јанковић Скупштини Матице српске за члана сарадника.

Тренутно је запослена као наставник српског
традиционалног певања у Основној музичкој школи ,,Невена Поповић” у Гроцкој.

Руководилац мушке певачке групе: Лука Косановић

Лука Косановић основно и средње музичко образовање стиче у музичкој школи “Стеван Мокрањац” у Краљеву на смеру за традиционално свирање.

Школовање наставља на Факултету музичке уметности у Београду на катедри за етномузикологију и етнокореологију, где завршава основне студије 2022. године. Тренутно је студент Мастер студија етномузикологије на поменутом факултету.

Извођач на традиционалним дувачким инструментима - фрула, окарина, двојнице, кавал, гајде, дипле, зурла…

Оснивач и члан Етно Ансамбла “Култ” који изводи традиционалну музику Балкана. Ансамбл је вокално-инструменталног састава па тако негује све гране традиционалне музике.

Од 2019. године запослен у оркестру Ансамбла народних игара и песама Србије “Коло”, као извођач на традиционалним инструментима.

 

ГОСТОВАЊА - НАСТУПИ И ПРОБЕ

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА