ИСТОРИЈАТ

Група „Абрашевић“ основана је 12. новембра 1905. године са којом КУД Абрашевић из Београда одржава континуитет постојања све до данашњих дана. Група је настала из певачког хора и позоришне групе Београдског радничког друштва, са задатком да развија културно-уметничку активност младих.

Абрашевић је добитник највиших друштвених признања и победник на многобројним домаћим и страним фестивалима широм света и чест гост на приредбама највишег нивоа. Списак светских и домаћих званичника који су имали прилике да виде наступе Абрашевића је веома широк, између осталих, његова светост Патријарх српски господин Порфирије, британска краљица Елизабета, председник САД Џералд Форд, председник Либијске Џамахирије Моамер Ел Гадафи, јордански краљ Хусеин, председник Кине Хуа Гуо Фенг, председник ДНР Кореје Ким Ил Сунг, председник Мексика Луис Ечеверија, премијер Индије Индира Ганди, председник Француске Франсоа Митеран и др.

Абрашевић је гостовао на свим континентима, осим Аустралије, и један је од ретких колектива који може да се похвали континуитетом сопственог присуства на међународној сцени. Наступи ансамбала Абрашевића на највећим светским сценама и критике које су ансамбли том приликом добили, најбољи су доказ да је Абрашевић већ деценијама један од најуспешнијих репрезената националне културе у иностранству.

Основно уметничко опредељење ансамбала су уметничка надградња народног стваралаштва кроз стилизацију покрета, висок ниво извођења, младост и масовност. Програме Абрашевића осмишљавали су и уметнички обогатили најпознатији српски и југословенски уметници, диригенти, кореографи, композитори, редитељи, а велики број истакнутих и познатих уметника своје каријере започео је у Абрашевићу.

Боривоје Илић - Уметнички руководилац и диригент хора

Посебна пажња се поклања раду са децом у свим категоријама стваралаштва и Абрашевић је по томе познат и ван граница земље. Увек пун енергије, са новим идејама, Абрашевић је уносио новине у културно уметничко стваралаштво и био је претеча нових тенденција и покрета.

Данас Абрашевић из Београда поносно сведочи да следи принципе уметничког рада врсних уметника који су радили при ансамблу, Радована Чолића, Боривоја Илића, Мире Сањине, Боре Јовића, Драгослава Џаџевића, Милана Брујића, Милана Андријанића и других, уз неопходну уметничку надградњу коју налажу данашњи закони сцене. Београдски Абрашевић данас броји преко 200 чланова, и ради у оквиру различитих секција; најбројније фолклорне (подељене у 5 ансамбала), народног оркестра,  хорске секције – „Огрлица од бисера“, групе певача. Друштво је члан српске секције CIOFF-a.