ПОЛИТИКА КОЛАЧИЋА

1. Уводне одредбе

Ова Политика колачића („Политика“) односи се на интернет страницу којом управља КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКО ДРУШТВО „АБРАШЕВИЋ“ БЕОГРАД (у даљем тексту: „Друштво“ или „Ми“) и коришћење интернет странице www.abrasevicbeograd.rs.

Будући да Друштво као власник интернет странице www.abrasevicbeograd.rs има право да повремено мења ову Политику, препоручујемо вам да периодично прегледате ову страницу како бисте сазнали најновије информације о Политици. Ако постоје било какве значајне измене у овој Политици, корисници ће бити обавештени путем интернет странице www.abrasevicbeograd.rs.

Услови и дефиниције које смо користили у Политици приватности за кориснике интернет странице имају исто значење и у овој Политици колачића.

Клик на дугме “Прихвати колачиће”, или другачије означеног дугмета са суштински истом функцијом, у поп-уп прозору који се новим корисницима интернет странице www.abrasevicbeograd.rs приказује приликом прве посете интернет страници, сматраће се активном, вољно учињеном радњом у циљу успостављања законитог правног основа за прикупљање и обраду одговарајућих података на начин и у сврхе описане у овој Политици колачића. Руковалац ће бити у могућности да докаже, путем електронског записа (лог), или на други начин, да је лице на које се подаци односе учинило поменуту активну, вољну радњу којом је потврдило да је упознато и да се слаже са овом Политиком. Наведени електронски запис (лог) сматраће се правно ваљаним и довољним доказом о датој сагласности, у смислу члана 15 став 1 Закона. У сваком тренутку можете потпуно да одбијете прихватање колачића коришћењем подешавања вашег интернет претраживача.

2. Шта су колачићи?

Колачићи, ознаке пиксела и сличне технологије (заједнички означени као: „колачићи“) су датотеке са малим количинама информација које се преузму на било који уређај са омогућеним интернет приступом – као што је ваш рачунар, паметни телефон или таблет рачунар – када посетите интернет страницу („веб сајт“). Колачићи се затим шаљу назад на веб сајт са кога су потекли у свакој наредној посети или на други веб сајт који препознаје тај колачић. Колачићи обављају много различитих и корисних послова, као што су памћење Ваших подешавања, генерално побољшавајући Ваше „онлине“ искуство и помажући нам да Вам понудимо најбоље производе и услуге.

Постоји много врста колачића. Сви они раде на сличан начин, али имају мање разлике. За детаљну листу колачића који се користе на нашим веб страницама, молимо Вас да погледате релевантан одељак испод.

3. Зашто прикупљамо колачиће?

Ми и наши провајдери услуга користимо колачиће када корисник користи наш веб сајт како би идентификовали Ваш програм за сурфовање интернетом, не Вас лично, сваки пут када приступите нашем веб сајту. Колачићи нам говоре које стране посећујете и колико често. Ми користимо те информације како би повећали оперативност нашег веб сајта – примарно из техничких разлога, као што је боља навигација страницом. Осим тога, користимо додатке за интернет странице који складиште информације у Вашем локалном прегледачу како би боље схватили аналитику истих. Ове информације се обришу када затворите Ваш прегледач.

4. Ко прикупља колачиће?

У зависности од садржаја веб сајта, колачићи могу бити постављени од стране Друштва (како је исто дефинисано Политиком приватности) или од стране трећих лица.

  • Колачићи постављени од стране Друштва

Ово су колачићи које ми постављамо на наш веб сајт на којем се управо налазите и које користите када прегледате наш веб сајт.

  • Колачићи трећих лица

Наш веб сајт може да садржи одређени садржај који потиче са других веб сајтова (нпр. Facebook, Instagram, Youtube и др.) приликом чега ти други веб сајтови могу да на наш веб сајт поставе одређене колачиће. Ради се о колачићима који нису постављени од стране нас као власника веб сајта. Путем ових колачића трећа лица која су их поставила могу да добијају информације о Вашем понашању на нашем веб сајту.

Уколико не желите да прихватите колачиће, можете ускратити приступ истим ускраћивањем сагласности путем нашег алата за управљање колачићима или помоћу подешавања вашег интернет претраживача.

5. Врсте колачића

  • Строго неопходни колачићи

Неопходни колачићи су потребни за правилно функционисање сајта. Ови колачићи омогућавају да сајт ради безбедно и како треба, потпуно су анонимни.

У случају да не прихватите ове колачиће, можда нећете моћи да користите наш веб сајт или ће Вам приступ одређеним садржајима и функцијама бити онемогућен.

  • Колачићи перформанси

Колачићи перформанси познатији и као аналитички колачићи служе да прикупљају информације о томе како користите наш веб сајт укључујући податке колико често посећујете наш веб сајт, на које странице често идете, колико времена проводите на нашем веб сајту и сл. Ови колачићи се користе искључиво како би се побољшале перформансе нашег веб сајта и Вама пружило боље корисничко искуство. Колачићи перформанси не служе да вас идентификују као појединца, већ да побољшају функционисање нашег веб сајта.

У случају да не прихватите ове колачиће то може да онемогући приступ одређеном садржају на нашем веб сајту као и да утиче да одређене перформансе и функционалност нашег веб сајта.

  • Циљани колачићи и колачићи за оглашавање

Рекламни колачићи се користе како би омогућили податке за приказивање реклама и маркетинг кампање. Ови колаћићи прате кориснике преко сајтова које посећују и прикупљају информације како би могли да пруже кориснику персонализоване рекламе.
У случају да не прихватите ове колачиће то може да утиче на функционалност одређеног садржаја на нашем веб сајту. Такође, уколико не прихватите ове колачиће то неће утицати да Вам се рекламе појављују ређе, већ само на то да рекламе неће бити прилагођене Вашим интересовањима.

Листа наведених колачића није фиксна, већ се она може мењати с времена на време како је то потребно ради унапређења функционалности нашег веб сајта и пружања боље корисничког искуства свим посетиоцима нашег веб сајта. У складу са тиме, молимо вас да редовно проверавате списак активних колачића на нашем веб сајту који се налази у оквиру Политике о колачићима.

6. Које колачиће користимо?

 

Koлачић Колачић прве или треће стране Опис Врста Хост Рок чувања
GRECAPTCHA Трећа страна Google reCAPTCHA поставља неопходан колачић када се извршава у сврху пружања анализе ризика Строго неопходни Google.com 6 месеци
_ga Прва страна Овај назив колачића је повезан са Google Universal Analytics и користи се за разликовање јединствених корисника додељивањем насумично генерисаног броја као идентификатора клијента. Користи се за израчунавање података о посетиоцима, сесијама и кампањама за аналитичке извештаје сајтова Колачић перформанси аbrasevicbeograd.rs 2 године
_gid Прва страна Овај колачић поставља Гоогле аналитика. Чува и ажурира јединствену вредност за сваку посећену страницу и користи се за бројање и праћење приказа страница. Колачић перформанси аbrasevicbeograd.rs 1 дан
_gat_gtag_UA_58429650_1 Прва страна Овај колачић је део Гоогле аналитике и користи се за ограничавање захтева (стопа пригушивања захтева). Циљани колачић аbrasevicbeograd.rs 1 минут
webmailsession Прва страна У друге колачиће спадају сви они који се прикупљају а још увек нису стављени ни у једну од постојећих категорија. Oстали/други колачић webmail.abrasevicbeograd.rs Трајање сесије
roundcube_cookies Прва страна У друге колачиће спадају сви они који се прикупљају а још увек нису стављени ни у једну од постојећих категорија. Oстали/други колачић webmail.abrasevicbeograd.rs 1 година
timezone Прва страна У друге колачиће спадају сви они који се прикупљају а још увек нису стављени ни у једну од постојећих категорија. Oстали/други колачић webmail.abrasevicbeograd.rs Трајање сесије
stl_script Прва страна У друге колачиће спадају сви они који се прикупљају а још увек нису стављени ни у једну од постојећих категорија. Oстали/други колачић аbrasevicbeograd.rs Три месеца


7. Како се контролишу и бришу колачићи?

Колачићи постављени на нашем веб сајту се не сматрају прихваћени сами по себи, тако да бисте хтели да их онемогућите или обришете прво морате да их изричито прихватите путем алата за управљане колачића који ће вам се приказати приликом прве посете нашем веб сајту.

  • Онемогућавање колачића путем нашег алата за управљање колачићима

Приликом прве посете нашем веб сајту, појавиће Вам се образац који Вам омогућава да изаберете које ћете колачиће омогућити и прихватити да прикупљају информације на нашем веб сајту. Сем неопходних колачића, који су штиклирани као прихваћени, све друге врсте колачића морате да одобрите изричито штиклирањем. Уколико их не одобрите изричито сматраће се да их нисте прихватили.

  • Онемогућавањем путем подешавања Вашег интернет претраживача

Већина интернет претраживача је подешена да аутоматски прихватају колачиће. Ако не желите да наш веб сајт чува колачиће на Вашем уређају, можете променити подешавања претраживача тако да добијете упозорење пре него што се сниме одређени колачићи. Такође, можете подесити тако да Ваш претраживач одбија већину наших колачића или само одређене колачиће трећих лица. Наравно, можете повући своју сагласност на колачиће, бришући колачиће који су већ сачувани.

У случају да за приступ нашем веб сајту користите различите уређаје (укључујући и различите врсте уређаја као што су телефон, таблет, рачунар), неопходно је да извршите подешавање Ваших претраживача на свим овим уређајима.

Информације како можете мењати подешавања колачића можете пронаћи у секцији „Помоћ“ претраживача који активно користите за приступ нашем веб сајту.

Београд, 07.09.2022. године