Прикажи све

Стилизован фолклор за нове генерације

 

Абрашевић следи принципе рада врхунских уметника који су стварали при ансамблу, уз неопходну уметничку надградњу, коју налажу данашњи закони сцене

 

Група “Абрашевић”, основана 12. новембра 1905, настала је из певачког хора и позоришне групе Београдског радничког друштва. Данашњи КУД “Абрашевић” одржава њен континуитет постојања све до данашњих дана истом мисијом развијања културно-уметничке активности младих.

Програме “Абрашевића” осмишљавали су и уметнички обогатили најпознатији српски и југословенски уметници, диригенти, кореографи, композитори и редитељи, а велики број истакнутих уметника своје каријере започео је баш код њих.

Гостовали су широм света и управо су наступи на међународним сценама доказ да је ово друштво деценијама једно од најуспешнијих представника српске културе у иностранству. Данас КУД “Абрашевић” има око 460 чланова, распоређених у неколико разноврсних секција, а о предстојећем рођендану, активностима, као и фолклору уопште, разговарали смо са Милошем Шуменковићем, чланом управног одбора.

 

У новембру прослављате 118 година од оснивања, да ли спремате нешто за рођендан?

– Ова чаробна бројка симболизује скоро век и две деценије преданог рада на очувању и промоцији наше богате културне баштине. Као и сваке године, с поносом ћемо обележити годишњицу са својим члановима у оквиру славе нашег друштва Св. Јована Дамаскина, коју обележавамо 17. децембра. Као што је традиција, на сваких пет година приређујемо спектакуларан концерт свих генерација “Абрашевића”.

Тим поводом планирамо да организујемо низ догађаја којима ћемо одати почаст нашој дубоко укорењеној и богатој историји, као и нашем непроцењивом доприносу културном наслеђу.

Да ли постоји веза између фолклора од пре 100 година и данас? Има ли битних разлика?

– Наравно да постоји. “Абрашевић” је и на домаћој и на интернационалној сцени препознатљив по стилизованом приступу народним играма. Овај приступ често укључује стварање нових и креативних израза, који се ослањају на традиционалне фолклорне елементе, али их истовремено модернизују или стилизују. Стилизовани фолклор један је од начина како се традиција може оживети и приближити савременим генерацијама, често привлачећи ширу публику, која можда није толико упозната с традиционалним фолклорним изразима.

Да ли постоје одређена правила приликом одабира кореографија или је дозвољена уметничка слобода?

– “Абрашевић” следи принципе рада врхунских уметника који су стварали при ансамблу, попут Радована Чолића, Мире Сањине, Боре Јовића, Драгослава Џаџевића, Милана Брујића, Милана Андријанића и других, уз неопходну уметничку надградњу, коју налажу данашњи закони сцене.

Уметничка слобода је дозвољена само и једино у складу с нормама и уметничким правцем друштва.

 

Реците нам нешто више о структури и активностима КУД?

– Поред фолклорне секције, која у свом саставу има први извођачки ансамбл, омладински, припремни ансамбл, први и други дечји ансамбл, две групе школе фолклора, групу рекреативаца и групу ветерана, “Абрашевић” чине и певачка група, хор, оркестарска секција и драмска секција “Театар 5”.

Заиста се трудимо да очувамо оно што је у народу неговано вековима и да све до сада научено пренесемо на млађе генерације кроз разноразне фолклорне активности. Као најстарије и најпознатије културно-уметничко друштво на овим просторима, “Абрашевић” има моралну обавезу да све активности реализује на највишем могућем професионалном нивоу.

У мају 2022, организовали смо целовечерњи концерт пред препуном салом МТС дворане под називом “Плетисанка” и у присуству Његове светости патријарха српског господина Порфирија. Поред тога, одржавали смо концерте на свим београдским културним сценама. Оно што никако не смем изоставити јесте да је “Абрашевић” током свог постојања гостовао на свим континентима, осим у Аустралији, и један је од ретких колектива који може да се похвали континуитетом присуства на међународној сцени.

Колико се фолклор цени као вид уметности у свету?

– Фолклор представља аутентичне изразе традиционалних вредности, које се, приликом интернационалних наступа, преносе с једног народа на други, чувајући тако јединствене карактеристике, идентитет и осећај припадности. На нама је да то поверење које су нам преци дали одржимо,
очувамо и пренесемо у свет другим народима кроз професионалан приступ извођења и врхунски квалитет.

А остало? Остало је све на публици.

Посебну пажњу поклањате раду с децом у свим категоријама, по чему сте познати и ван граница земље. На који начин успевате да анимирате најмлађе и задржите их у КУД?

– Још од давне 1913. посебна пажња се поклања раду с децом у свим категоријама стваралаштва. У оквиру дечјих ансамбала постоје старије и млађе групе, у којима се деца припремају за будуће играче сениорских ансамбала. Посебан део дечјег ансамбла представља извођачки дечји ансамбл у оквиру ког најталентованија деца интерпретирају културно-уметнички програм извођачких ансамбала прилагођен њиховом узрасту.

Поред уметничког рада, руководиоци и сарадници “Абрашевића”, који воде дечје ансамбле, старају се да доприносе њиховом квалитетном васпитању и узрастању. Истакао бих да већ неколико година узастопно реализујемо програм бесплатне школе фолклора за наше најмлађе.

 

Да ли имате сарадњу с другим друштвима?

– Имамо заиста лепу сарадњу с другим друштвима, како у Србији тако и у иностранству, где смо се на гостовањима упознали, а сада та пријатељства одржавамо. Фамилија “Абрашевић” делује и ради у многим градовима на нивоу целе Србије, по чему смо препознатљиви и представљамо темеље културног аматеризма.

У припреми је оснивање савеза Абрашевића Србије и дијаспоре. Верујемо да ће овај велики пројекат ускоро оживети и бити у пуном сјају.

Вест преузета са:
https://borba-online.rs/stilizovan-folklor-za-nove-generacije/

Аутор: Тамара Јоргић